Amsterdam blijft op 10 na meest leefbare stad

Amsterdam staat op nummer elf in de jaarlijkse top van meest leefbare steden ter wereld. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van adviesbureau Mercer.

De Nederlandse hoofdstad stond vorig jaar ook op die plek in de internationale ranglijst. Wenen (Oostenrijk) voert, net als vorig jaar, de lijst aan. Zürich (Zwitserland) staat op de tweede plaats, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada).

West-Europese steden doen het relatief goed op de wereldwijde ranglijst. De minst leefbare steden van West-Europa zijn het Ierse Belfast ( plek 63) en het Griekse Athene (85). Van de steden in Oost- en Centraal-Europa scoort Minsk (189) het slechtst en Praag (68) het beste. Bagdad (Irak) staat net als voorgaande jaren onderaan de lijst.

Het bureau bekijkt de onderzochte steden uit het oogpunt van expats, inwoners die er geplaatst zijn door hun werkgever. Er wordt onder meer gekeken naar prijzen, criminaliteit en luchtverontreiniging. Amsterdam scoort volgens de onderzoekers goed vanwege onder andere het hoge niveau van de kennis in de gezondheidszorg en de bereikbaarheid van de stad.

Mennink Makelaardij