V&D in onderhandeling over huurcontracten

V&D is opnieuw onderhandelingen begonnen over de huur van zijn winkels. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen hoopt zo de huurlasten permanent te kunnen verlagen. Een woordvoerster zei maandag dat V&D bezig is met het ,,heronderhandelen'' van alle huurcontracten.

V&D moet dinsdag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het bedrijf onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde. IEF Capital, eigenaar van meerdere winkelgebouwen van V&D, heeft het concern voor de rechter gedaagd om ontruiming van de winkels te vorderen. V&D heeft op de valreep een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt aan IEF Capital. Maar het vastgoedbedrijf ziet hierin geen aanleiding om het kort geding af te breken.

De betalingen betreffen de volledige huurfactuur voor het V&D-pand in Amsterdam en een beperkt deel van de huur voor de gebouwen in Den Haag, Maastricht en Utrecht. Dat zijn uitgerekend de panden die het hoofdonderwerp vormen van de rechtsgang van IEF. De pandbaas verhuurt nog acht andere winkels aan de warenhuisketen en wil pas van zijn vordering tot ontruiming afzien wanneer V&D belooft de volledige betalingsachterstand per direct te voldoen en ook in de toekomst huur blijft betalen.

Ook andere vastgoedeigenaren dreigen met juridische stappen. Elizen Vastgoedheeft de warenhuisketen officieel aansprakelijk gesteld aangezien V&D heeft verzuimd om voor 1 februari de gebruikelijke huur te betalen.

De keten probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand. De directie kondigde twee weken terug ook aan met ingang van deze maand de salarissen van de 5000 medewerkers met 5,8 procent te verlagen. De vakbonden stappen naar de rechter als V&D die plannen niet snel intrekt.

V&D, dat 63 warenhuizen heeft, is sinds 2010 eigendom van investeringsmaatschappij Sun Capital. Die is bereid 40 miljoen euro extra in de onderneming te investeren als andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren. V&D is verder met banken in gesprek om de kredietkraan open te houden.

Mennink Makelaardij